Har du kommunalt vatten har du säkerligen en god kvalitet på vattnet i kranen. Husägare med egen brunn har det dock värre. Du som husägare är skyldig att själv kontrollera vattenkvaliteten. Enligt tester är den tyvärr inte den bästa.
Bakterier och en mängd andra ohälsosamma partiklar kan lätt smyga med in till kranarna. Det kan leda till hälsoproblem för de som dricker vattnet samt slitage på rör, kranar och maskiner. Och detta är något du verkligen vill undvika!
Lösningen heter vattenfilter! Varför? Det förklarar vi nedan:
Välj rätt vattenfilter: så gör du
Det finns otaliga leverantörer av vattenfilter på marknaden vilket gör det nästan omöjligt att hitta det vattenfilter som passar bäst för just ditt vatten. En del produkter är stora och tar mycket plats medan en del andra produkter är små och passar under diskbänken. I detta fall är störst och dyrast inte alltid bäst.
Det första du ska göra är att ta ett vattenprov. Därefter kan en expert lista ut vilka filter och vilket typ av rening som krävs för just ditt vatten. Du kan antingen beställa hem provflaskor via internet eller kontakta kommunen. De kan hjälpa dig att komma i kontakt med ett analysföretag men oftast är dessa rätt så dyra.
Ta in offerter från flera olika leverantörer innan du köper ett vattenfilter. Kolla även upp om andra kunder har varit nöjda med service och vattenkvaliteten efter installationen. Det kan vara smart att ta ett nytt vattenprov en tid efter installationen för att kontrollera att allt fungerar som det ska.
Olika filter – vilket är bäst?
Det finns flera olika sorters filter att välja mellan. Vilket du bör välja beror på vad vattenprovet visar och vad du vill få ut av vattenfiltret. Vill du endast få rent dricksvatten eller vill du även skona rör, kranar och maskiner?
Patronfilter
För det mindre hushållet eller sommarstugan passar ett patronfilter alldeles utmärkt. Patronen kan enkelt anpassas efter vad som behövs filtreras bort. Det är en liten produkt som är enkel att installera under diskbänken.
Nackdelar:
- Begränsad mängd ämnen som kan filtreras bort
- Filtrerar endast vattnet i kranen det är kopplat till
Enkla kolfilter
Det vanligaste filtret på marknaden idag är just kolfilter. Vattnet renas då med aktivt kol och filtret är rätt så enkelt att montera själv. Du hittar lätt ett kolfilter i en vanlig butik till ett billigt pris.
Nackdelar:
- Renar inte bort bakterier och tungmetaller
- Kräver regelbunden användning för att undvika bakteriebeläggningar
- Svårt att veta effekten efter en tids användning
Sandfilter
Ett större reningssystem byggt på en bädd av sand som vattnet passerar innan det når huset. Filtersanden kombineras oftast med aktivt kol för bästa möjliga resultat och kan även anpassas efter det behov som finns.
Nackdelar:
- Stor investering och rätt så dyrt
- Måste rengöras med jämna mellanrum
- Måste installeras av fackman
UV-filter
Detta fungerar endast som ett komplement till ett existerande vattenfilter. Ibland krävs det för att ta död på bakterier i vattnet och ett UV-filter är ett väldigt effektivt vis. Det är en relativt billig investering med enkel installering. Placera UV-filtret vid rör som ansluter brunnen till huset.
Nackdelar:
- UV-lampan måste bytas ut med jämna mellanrum
- Lampan måste hållas ren för bästa effekt
En sista sak att ha i åtanke…
Ha i åtanke att installationer av vattenfilter för att rena vattnet som används i huset är avdragsgillt såsom ROT-avdrag. Det är endast själva arbetskostnaden det gäller, inte vattenfilter och annat material som krävs för att utföra arbetet. Men det går att spara många kronor och ören!
Och se till att du använder en leverantör som lämnar garanti. På så sätt kan du känna dig tryggare i att om något gått fel vid installationen får du hjälp att fixa till det.