Att laga mat är inte bara en nödvändighet utan även rent nöje för många. Att det finns många och olika sätt tillaga råvaror är mer eller mindre en självklarhet.
Ett intressant koncept är att använda sig av torkugn eller mat dehydrator där du kan om du vill placera råvarorna i en vakuumförpackare online.
Vad bör du veta om torkugnen och principen bakom att torka maten? Häng med i det här inlägget så får du veta lite mer om ämnet.
Varför torka maten och vilken sorts torkugn passar dig?
Låter det lite trist att torka maten? Det är det inte. Allt vatten försvinner och resultatet blir att du får en råvara med annan textur och rik smak. Varför? Därför att vatten inte smakar något.
Dessutom är det ett utmärkt sätt att bibehålla näringsämnena. Du kan torka allt från kött till frukt, bär eller svamp. Torka gärna mat efter säsong. Hösten välkomnar oss med härliga äpplen och mustiga svamp medans vintern erbjuder gott om citrusfrukt.
Den andra viktiga aspekten är att välja en torkugn som passar dig och dina behov. Idag finns det gott om olika modeller. Vill du ha en mer exklusive variant kan du köpa inställbar temperatur och jämt torkresultat. En budgetvariant har egentligen samma funktioner men ger dig färre möjligheter för inställningar och dylikt.
Hur gör du?
Hur torkar du maten? Du ska rensa, tvätta och kärna ur råvaran. Nästa steg är att skära i tunna bitar för att snabba på torkningsprocessen. Men akta dig! Bitarna ska anpassas råvaran.
Till exempel är mango betydligt godare i lite tjockare bitar medan äpplen uppskattas i tunna så att de smakar nyttigt chips. Rotfrukter tillagas i 50-55 grader i ungefär 7 timmar. Citron torkas i samma temperatur fast under längre tid, cirka 12 timmar. Svamp torkas snabbare i en torkugn. Det tar mellan 3 – 5 timmar på 50 grader.