Fritera mat, det är enkelt, särskilt om du har en fritös. Du kan hitta fritöser i bra kvalité hos Storköksbutiken om du är proffs och i vanliga butiker om du ska fritera hemma. Att fritera på rätt sätt är viktigt. Det så att maten blir godare och att du inte skadar dig eller din fritös.
Så här använder du en fritös
Det är som sagt lätt att fritera och du kan fritera det mesta som pommes, kött, fisk, räkor och så vidare. Tänk på att det är kokande olja i väldigt höga temperaturer, så var försiktig. De flesta fritöser fungerar på samma sätt:
Steg 1: Fyll fritösen med olja. Hur mycket olja det ska vara, det beror på vad du ska tillaga och hur mycket kapacitet fritösen har.
Steg 2: Sätt på din fritös. Sätt in kabeln i strömuttaget och tryck på ”on”-knappen.
Steg 3: Justera temperaturen. Det är antingen en knapp eller en ratt.
Steg 4: Placera det du ska fritera i korgen. När maskinen och oljan har värmts upp i rätt temperatur, så fyller du korgen med maten du vill fritera. Sänk sedan ner korgen i fritösen och oljan.
Steg 5. Många fritöser har ett lock. Detta kan vara bra att sätta på för att slippa stänk.
Steg 6: Höj upp korgen när maten är klar. Det går ofta att hänga den på kanten så att överflödig olja kan droppa av.
Vilken olja ska du fritera med?
En fritös och dess olja, den blir extrem varm. Oftast så har man en temperatur på runt 180 grader. Det gäller då att använda en olja som klarar av denna temperatur utan att den börja osa. Du bör även använda en olja som är neutral i smaken. Rapsolja brukar fungera fint samt att det även finns så kallade fritösolja att köpa hem.